Otomatik Vitesteki Merak Konusu Sembollerin Anlamları

Araba almak isteyen sürücülerin kararsız kaldıkları en büyük konulardan biri vites seçimidir. Henüz araç kullanımına yeni başlamış olan sürücüler, manuel vites araçları efektif olarak kullanmakta ve aynı zamanda yola konsantre olmakta zorluk yaşayabilmektedir. Manuel vitesli araçların kullanımının otomatik vitesli araçların kullanımı konusuna göre daha zor olması, yeni sürücülerin dikkatlerinin dağılmasını sağlayabilmektedir.

Yeni kullanıcılar bu nedenle otomatik vites araçlar hakkında bilgi sahibi olmak isterken, deneyimli sürücüler ise sürüş konforunu artırması sebebiyle otomatik vitesli araçlar hakkında araştırma yapabilmektedir. Bu yazımızda Suvmarket olarak otomatik vitesli araçların kullanımını ve vites üzerindeki sembollerin anlamlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Otomatik Vitesli Araç Nedir?

Otomatik vites araçların kullanımı

Otomatik vitesli araçlarda, vites geçişleri manuel vites sisteminden farklı olarak sürücü müdahalesi olmadan gerçekleşmektedir. Otomatik vites sistemlerinde genellikle 5 veya 7 vites bulunabilir ve bu viteslerden bazıları sayıyla bazıları ise çeşitli sembollerle belirtilebilir.

Vites, otomobilin hızını ve çekişini düzenleyen bir şanzıman mekanizmasıdır diyebiliriz. Otomatik viteste, şanzıman ve motor arasındaki güç aktarımı direkt olarak gerçekleşir ve sürücünün herhangi bir hamle yapmasını gerektirmez. Otomatik vitesli araçlardaki bu kolaylık ise sürücülerin sürüş deneyimine odaklanmasını sağlar.

Otomatik Vites Üzerindeki Sembollerin Anlamları Nelerdir?

Otomatik vites sembollerin anlamı

Otomatik vites üzerindeki sembollerin anlamlarını bilmeniz, aracınızı kolay ve pratik olarak sürebilmenize olanak tanır. Otomatik vites kolunda yer alan semboller araç modeline göre farklılık gösterse de çoğu araç modelinde bazı semboller temel olarak bulunmaktadır. Bu semboller aracınızda bulunan farklı fonksiyonları kullanmanızı sağlar. Peki, “Otomatik vites üzerinde hangi semboller bulunur?”

Otomatik Viteste P Sembolü Nedir?

Otomatik vites kolu üzerindeki P sembolü, aracınızı park ayarına almanızı sağlar. Vitesi P harfine aldığında aracınızın şanzımanı kitlenir ve tekerleklerin hem ileri hem de geri yönlü hareketi engellenir. Bu nedenle otomatik viteste P sembolünü aracınızı park etmeniz ya da sabitlemek istediğiniz alanlarda kullanmalısınız.

Otomatik Viteste N Sembolü Nedir?

Otomatik viteste en çok merak edilen sembollerden birisi N sembolüdür. Manuel vitesli araçlardaki gibi boşa alma fonksiyonu sunan N sembolü, otomatik vitesli aracınızın motorunun çalışmadığı durumlarda kullanılabilir. Uzun trafik ışıklarında beklerken de otomatik vitesinizi N sembolüne getirerek aracınızı kullanabilirsiniz.

Otomatik Viteste R Sembolü Nedir?

Kelime anlamı olarak “Reverse” yani geri vites anlamına gelen R sembolü, aracınızın geriye doğru hareket etmesini sağlar. Otomatik vites kolunu R harfine getirdikten sonra ise aracınızı manuel vites araçlardaki gibi kullanarak geriye manevra yapabilirsiniz.

Otomatik Viteste D Sembolü Nedir?

Kelime anlamı olarak “Drive” yani sürüş modu anlamına gelen D sembolü, aracınızın ileri yönde hareket etmesini istediğinizde kullanmanız gereken vites ayarıdır. Otomatik vitesli araçlarda vitesiniz D sembolündeyken gaz pedalına bastığınızda aracınız otomatik olarak vites geçişlerini yapacaktır.

Otomatik Viteste M Sembolü Nedir?

Bazı otomatik vites sistemlerinde yer alan M sembolü, aracınızı manuel vites değiştirme moduna almanıza olanak tanır. Bu modda vites geçişleri manuel olarak sürücü tarafından gerçekleştirilir. Vitesinizde “+” ve “-“ düğmeleri yer alıyorsa, vitesinizi manuel olarak da değiştirebilirsiniz.

Otomatik Viteste 1, 2 ve 3 Ne Demek?

Otomatik vites kolunuzda 1,2 ve 3 sembollerini mevcut ise aracınızın bu vitesler arasında otomatik geçiş yapmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, vites sembolünüz 1’deyken aracınız bu vitesin performansı ile hareket eder, vitesiniz 3 sembolü üzerindeyken 1,2 ve 3 arasında otomatik olarak değişir.

Otomatik Viteste S Sembolü Nedir?

Otomatik viteste S sembolü, spor modu temsil eder. Vitesiniz S sembolü üzerindeyken aracınızın devir aralıkları artar ve vites geçişleri yavaşlar. Bu sayede aracınızı çok daha performanslı ve hızlı bir şekilde kullanma olanağına sahip olursunuz. Suvmarket otomatik vites SUV modellerini hemen inceleyin, test sürüşü avantajı sayesinde en uygun modeli keşfedin!