SUV Otomobillerde Start Stop Sistemi Faydası!

Son yılların en popüler otomobil türlerinden biri olan SUV araçlar, günümüzde birçok kişinin ilk tercihi olmaktadır. Özellikle şehir içi kullanım konusunda konfor ve güvenli sürüş sunan SUV araçlar, yakıt tüketimi konusunda eskisine göre gösterdiği performansla da popülerleşmeye devam etmektedir. Tüm dünya genelinde birçok araba modelinde kullanılmaya başlanan start stop sistemi de SUV araçların yakıt tasarrufunu artırmalarına yardımcı olmaktadır.

Sürücülerin otomobilleri için günümüz dünyasındaki en büyük maliyetleri yakıt ve bakım masrafları olarak görülür. Otomobil teknolojisinin gelişmesi ise araçlarınız için yaptığınız bu maliyetlerin azalmasına yardımcı olurken aynı zamanda sürüş güvenliğini de geliştirir. 

SUV araçların en dikkat çekici özelliklerini sizlerle daha önce paylaşmıştık. Bu yazımızda ise Suvmarket olarak otomotiv sektörü genelinde kullanılmaya başlanan start stop teknolojisinin faydalarını ve çalışma sistemini bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz.

Start Stop Sistemi Nasıl Çalışır?

şehir trafiği

Start-stop sistemi, SUV otomobilinizin durduğu ya da beklediği durumlarda motorun çalışmasını durdurmak için geliştirilen bir sistem. Genellikle şehir içi trafikte ve beklemeniz gereken durumlarda aracın motorunu otomatik olarak durduran bu sistem, aracınızın hareket etmesi gerektiğinde de tekrardan motoru çalıştırır. Bu sayede ise otomobilinizin emisyon oranı düşer ve yakıt tüketimi artar diyebiliriz.

SUV aracınızın manuel şanzımana sahip olduğu durumlarda sistem, vitesin boşta olduğu ve debriyaj pedalına basmadığınız durumlarda devreye girerek motorunuzu kapatır. Otomatik vitesli SUV modellerinde ise araç frene basarak durdurulduğunda ve hızı durma noktasına geldiğinde sistem otomatik olarak motorun çalışmasını durdurur.

Yeni SUV araç sahiplerinin en sık sorduğu sorulardan birisi ise “Start stop sistemi nasıl aktif edilir?” sorusu olmakta. Günümüzde bu özelliğe sahip araçların birçoğunda, sistemin verimli ve doğru şekilde çalışabilmesi için akü seviyesinin sağlıklı durumda olması, emniyet kemerinin takılı olması, motor kapağının kapalı durumda olması ve direksiyonun çok fazla döndürülmemesi gibi kriterler mevcut. Bu sayede güvenli bir sürüş yapan herkes bu sistemi rahatlıkla kullanabilmekte.

SUV Araçlarda Start Stop Sisteminin Sunduğu Faydalar

beyaz suv araç

Otomotiv sektöründe bir standart haline gelmeyen başlayan start  stop teknolojisi, sürücülere sağladığı faydalarla da ön plana çıkmakta. Bu sistemin size sunduğu en büyük fayda ise kısaca yakıt tasarrufu olarak özetlenebilir. Kontrol ünitesi, hız sensörü ve akü şarjı gibi çeşitli donanımların birleştirilmesiyle oluşturulan bu sistem şehir içi yolculuklarda dur-kalk sırasında harcanan yakıtın %10-15 azalmasını sağlamakta.

Start stop sistemi buna ek olarak araçların bekleme sırasında doğaya yaptığı emisyonu da azaltır. Bu sisteme sahip olan SUV araçlar, aynı kategorideki diğer araçlara göre daha çok yakıt tasarrufu sağladığı için doğaya verdikleri zarar çok daha azdır ve düşük karbonmonoksit yaymaları sayesinde de bunu kanıtlarlar.

Bu teknolojiye sahip araç almayı düşünen kişiler ise bu sistemle alakalı “Start stop sistemi marş motoruna zarar verir mi?” ve “Sistem aküyü zayıflatır mı?” sorularını sıklıkla sorabilirler. Araçlarda bulunan marş motorunun veya akünün zarar görmesi, sürücülere beklenmedik sorunlar ve maliyetler yaratabileceği için de bu soruların cevapları oldukça önemlidir.

Yeni nesil, kısacası start stop sistemi bulunan SUV araçlarda alternatör-dinamo sistemi kullanıldığı için araçlar kendisini yeniden çalıştıracak enerjiyi kendi içerisinde barındırır. Bu sayede sistem aküye ya da marş sistemine zarar vermez ya da zayıflatmaz.

Start stop teknolojisine sahip en iyi SUV araç modellerini Suvmarket üzerinden keşfedebilir, arzu ettiğiniz araca hemen sahip olabilirsiniz.