SUV’larda Yokuş Kalkış Desteği Ne İşe Yarar?

SUV araç modellerinin popülaritesi giderek artmaktadır ve bunun bir nedeni de SUV araçların büyük bir kısmında bulunan yokuş kalkış desteği diyebiliriz. Güvenli ve iyi bir sürüş için aracınızı sadece düz yollarda kontrol edebilmeniz değil, aynı zamanda yokuşlu bölgelerde de kontrol edebilmeniz gerekir. Tecrübeli sürücüler dahi dik yokuşlarda araçlarıyla dur-kalk yaparken zorlanabilir.

Son yıllarda gelişen otomobil teknolojileri ise sürücülerin en büyük dertlerinden biri olan yokuşlu yollarda sürüşü kolaylaştırıyor diyebiliriz. Günümüzdeki birçok SUV araçta bulunan destek sistemi, size destek olarak bu alanlarda kullanımı çok daha güvenli hale getirmekte. 

SUV araçlarda frenleme sisteminin önemi ve nasıl çalıştığınız sizlerle paylaşmıştık.Peki, yokuş kalkış desteği nedir? Nasıl kullanılır? Bu yazımızda SUV Market olarak tüm bu sorularınızın cevaplarını paylaşıyoruz.

Yokuş Kalkış Desteği Nedir?

suv'larda yokuş kalkış desteği nedir?

Yokuşlarda araçla kalkış yaparken dikkat edilen en önemli şey, aracın geri yönde hareket etmesini engellemektir. Bunun sebebi ise arkada park halinde olan araca vurmamaktır. Birçok sürücü yokuşta kalkış yaparken el frenini kullanarak araca gaz verir ve aracın geriye hareket etmesini önleyerek hareket etmeye çalışır.

Yokuş kalkış desteği bulunan araçlarda ise bu şekilde uğraşmanıza, endişelenmenize ve farklı manevralar denemenize gerek kalmaz. Bu otomobil teknolojisi sayesinde SUV aracınız yokuşta olduğunda torkunu düzenler ve frenlere otomatik olarak müdahale ederek aracınızın geriye doğru hareket etmesini engeller.

Yokuş Kalkış Desteği Nasıl Kullanılır?

Yokuş Kalkış Desteği Nasıl Kullanılır?

Yeni araç satın almış olan sürücülerin büyük bir kısmı “Yokuş kalkış desteği nasıl kullanılır?” sorusunun cevabını merak etmektedir. Ancak SUV araçların büyük bir kısmında bulunan bu özellik otomatik olarak devreye girmektedir. Kısacası sürücünün bu özelliği çalıştırması için herhangi bir düğmeye basmasına ya da başka bir şey yapmasına gerek kalmaz.

SUV aracınız motoru çalıştığında otomatik olarak sensörleriyle yokuşta olduğunu anlar ve bu özelliği devreye girer. Aracınızı çalıştırdığınızda ve ayağınızı fren pedalından çektiğinizde aracınızın yokuş kalkış desteği devreye girerek araç torkunuzu düzenler, aracınızın geriye doğru kaymasını engeller ve aracınızı rahatlıkla sürmeye başlayabilirsiniz.

SUV Araçlarda Yokuş Kalkış Desteği Hangi Faydaları Sunar?

SUV araç sahipleri yokuş kalkış desteğinin onlara nasıl faydalar sunduğunu merak edebilir. SUV araçlar genellikle diğer araç tiplerine göre büyük ve ağır araçlardır. Bu sebeple özellikle dik yokuşlarda dur-kalk yapmak yokuş kalkış desteği olmadan sürücüleri zorlar, bununla birlikte aracın geriye doğru kayması durumunda ciddi kazalara sebebiyet verebilir.

Yokuş kalkış desteği bulunan SUV araç modelleri ise henüz yeni araç sürmeye başlamış sürücülere dahi büyük kolaylıklar sağlar. Trafiğin yoğun olduğu, yokuşlu bölgelerde endişelenmeden aracınızı durdurabilir ve kayma gibi sorunlar oluşmadan tekrardan hareket edebilirsiniz. Yokuşlu alanlarda sürekli olarak frene basmanız gerekmeyeceği için fren balatalarının ömrü de uzar.

Destek sistemi SUV araçlarda bulunduğunuz yokuşun eğim oranına göre otomatik olarak devreye girer. Aracınızdaki sistemin devreye girmesi için gereken eğim oranı ise araç modeline ve yazılımına göre değişebilmektedir. Bu nedenle bazı araçlarda ufak engebelerde ya da rampalarda devreye girmemesi normal olarak karşılanabilir.

Bu destek sistemi, aracınızın fren balatalarınızın eskimesine engel olur ancak bu destek birkaç saniye sürer. Bu nedenle kalkış yapacağınız süreyi çok fazla uzatmadan ve sistemi devreden çıkmadan tamamlamanız gerekir. Aksi durumlarda ise sizin frene basmanız gerekeceği için fren balatalarınızı kullanmış olursunuz.

Yokuş kalkış desteğine sahip SUV modellerini keşfetmek için hemen Suvmarket’i inceleyebilir, en uygun fiyatlarla istediğiniz araç modeline sahip olabilirsiniz.