Yağmurlu Havalarda SUV Araç Kullanmanın Püf Noktaları

Hafif yağmurlu günler ve sağanak yağışlı günler fark etmeksizin sürücülerin en zorlandığı hava koşulları yağmurlu havalardır. Zeminin ıslak olması sürücülerin çok daha dikkatli olmasını gerektirir ve trafikte güvenliğin sağlanması oldukça önemlidir. Bu yazımızda yağmurlu havalarda SUV araç kullanmak hakkında püf noktaları sizlerle paylaşıyoruz.

Yağmurlu havalar, gün ışığının azalmasına ve doğal olarak sürücülerin görüş mesafesinin azalmasına yol açar. Bu nedenle yol işaretlerini, trafikteki diğer araçları ve şeritleri görmenizi zorlaştırır. Trafik kazalarının da büyük bir kısmı yağmurlu, sisli, karlı havalarda yaşanmaktadır. 

Sizlerle daha önce otomatik vitesli araçları kullanma rehberimizi paylaşmıştık. Bu yazımızda ise zorlu hava koşullarında trafik kazalarından kaçınmak ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için uygulamanız gereken adımları paylaşacağız.

Yağmurlu Havada SUV Araç Kullanımı Nasıl Olmalı?

yağmurlu havada dikiz aynası

Yağmurlu bir havada araç sürmeniz gerekiyorsa her şeyden önce aracınızdaki tüm donanımların çalışır olduğundan emin olmanız gerekir. Sürüş mesafenizi iyileştirebilecek olan farların ve ön cam sileceklerinin iyi durumda olması, kendinizi güvene almanızı sağlayacaktır. Bu nedenle öncelikle bu donanımların doğru şekilde çalıştığından emin olmalısınız.

SUV araçların zeminle temasını sağlayan en önemli kısımları lastikleridir. Hava koşullarına uyumlu, henüz yıpranmamış, hava basınçları doğru düzeyde olan lastikleri kullanmanız her zaman için önemlidir. Dişleri, su kanalları yıpranmış, kullanım ömrünü tamamlamış olan lastikler aracınızın zemine verimli şekilde tutunmasını engelleyebilir. Her zaman için lastiklerinizin iyi bir kondisyonda olduğundan emin olmanız sürprizlerle karşılaşmanızı engelleyecektir.

Islak zeminde sürüş yaparken SUV araç kullanıyorsanız trafik işaretlerinin göstergelerinde yer alan hız limitlerinden dahi daha yavaş sürmeniz gerekebilir. Zorlu hava koşullarında sadece sizin değil, trafikteki diğer araçların da sürüş mesafesi azaldığı için bu duruma dikkat ederek hızınızı düşürmeniz gerekir. Bu sayede ani durumlarda çok daha rahat bir şekilde aracınızı yönetebilir, olası tehlikelerden kaçınabilirsiniz.

Trafikteyken ise gündüz de olsa görüş mesafenizi artırmak için farlarınızı açmanız kritik öneme sahiptir. Unutmayın ki zorlu hava şartlarında sürücüleri en çok zorlayan durum görüş mesafesidir. Bununla birlikte önünüzdeki araçla aranızda normale göre daha fazla mesafe bırakmanız, olası kayma ve benzeri durumlara karşı kendinizi güvenli durumda tutmanızı sağlar.

SUV araç modelleri, diğer araç modellerine göre daha yüksek olduğu için yağmurlu havalar gibi zor hava koşullarında sürücülerin çok daha rahat bir sürüş deneyimi yaşamalarını sağlar. Ancak yine de hızınızı belirli bir seviyede tutmanız, su birikintileri üzerinden hızlı geçmemeniz gerekir. Bu sayede diğer araçların, kaldırımdaki yayaların ve bisikletli yolcuların su sıçraması sebebiyle rahatsız olmalarını engellersiniz.

Zorlu Hava Koşullarında SUV Kullanırken Bu Adımları İzleyin

Yağmurlu havalarda SUV araç kullanmak

Yağmurlu havalarda SUV araç kullanmak durumunda bu noktalara dikkat ettiğiniz sürece güvenli ve keyifli bir sürüş yapabilirsiniz. Bu nedenle zorlu hava koşullarında SUV kullanırken bu adımları izleyin:

  • Lastik basıncını kontrol edin. Yağmurlu havalarda lastiklerinizin doğru basınçta olması, frenleme performansınızı ve yol tutuşunuzu artıracaktır.
  • Farlarınızı kontrol edin. Farlarınız görüş açınız için en önemli donanımlar arasındadır. Far içerisindeki ampullerin değişmesi gerekiyorsa bunu yağışlı havalardan önce hemen yaptırın.
  • Ani frenlemelerden kaçının. Zeminin ıslak olduğu durumlarda ani frenleme yapmak aracınızın patinaj yapmasına sebep verebilir, bu nedenle düşük hızlarda ilerleyin ve gerekmediği sürece ani fren yapmayın.
  • Trafikteki diğer araçlarla mesafenizi koruyun. SUV araçlar, yüksek yol tutuşları ve yüksek olmaları sayesinde yağmurlu havalarda daha iyi sürüş performansı sunar. Ancak trafikteki diğer araçlarla mesafenizi korumanız, diğer araçların fren mesafelerini ayarlamasına da yardımcı olur ve kazaları önler.

Yağmurlu havalar başta olmak üzere zorlu hava şartlarına ve sürüş koşullarına en iyi şekilde uyum sağlayan SUV araçları keşfetmek için hemen Suvmarket sayfamızı inceleyebilir, hayalinizdeki aracı en uygun fiyatlarla alabilirsiniz.