Otomatik Vites Aracı Mükemmel Kullanma Rehberi

Günümüz dünyasında manuel vitesli araç kullanımı oldukça fazla olmasına karşın, otomatik vitesli araçların yaygınlaşmaya başladığını söyleyebiliriz. Otomatik vites tercihinin yaygınlaşması ise “Otomatik vitesli araba nasıl kullanılır?” sorusunun gündeme gelmesine sebep olmaktadır. Bu yazımızda Suvmarket olarak otomatik vites araçların kullanımı hakkındaki detayları sizlerle paylaşıyoruz.

Otomatik Vites Nedir?

Vites geçişlerinde sürücünün herhangi bir müdahalesine ihtiyaç duymayan şanzıman sistemleri otomatik vites olarak isimlendirilmektedir. Otomatik vitesli araçlardaki vites sayısı araç modellerine değişiklik gösterebilmektedir. Buna karşın otomatik vitesli araçlarda temel fonksiyonlar genel olarak aynı şekilde yer alır.

Otomatik vitesli araçlarda “P” simgesiyle gösterilen vites aracınızı park ederken kullanmanız gereken vitesi temsil ederken, “R” vitesi aracınızı geri yönde hareket ettirmenizi sağlar. “N” simgesiyle belirtilen vites aracınızı boşa almak istediğiniz kullanılan vitesi ifade eder ve “D” simgesi ise aracınızın normal seyahati boyunca kullanacağınız vitestir.

Otomatik Vites Araçlar Nasıl Kullanılır?

Otomatik vites araçların kullanımı konusundaki ilk adım, otomatik vitesli araçların çalışma mekanizmasıdır. Otomatik vitesli araçlarda, manuel vitesli araçlardaki gibi motorla bağlantıyı kesmeyi sağlayan bir debriyaj sistemi bulunmaz. Bu nedenle otomobil sistemindeki tork konvertörü otomatik vites kullanımında doğrudan devreye girer. Tork konvertörünün doğrudan devreye girmesi ise motordan gelen gücün direkt olarak şanzımana iletilmesi ve debriyaj kullanımının ortadan kalkmasını sağlar.

Otomatik Vitesli Arabayla Nasıl Yokuş İnilir?

Otomatik vitesli araba kullanımında en sık merak edilen konulardan biri yokuş inmenin nasıl yapılacağıdır. Otomatik vitesli araçlarda vites yükseltmenin sürücüye bağlı olmaması sebebiyle, yokuş inerken vites yükselir ve aracınız hızlanır. Sürekli olarak fren sistemine yüklenmemek için ise yokuş inerken otomatik vitesli araçlarda vites sabitlenmelidir.

Otomatik Vitesli Arabayla Nasıl Yokuş Çıkılır?

Otomatik vitesli arabaların en konforlu yönlerinden biri yokuş çıkmaktır diyebiliriz. Manuel vitesli araçlardaki gibi sürekli olarak aracınızın devir sayacına bakmanıza gerek kalmadan, sadece gaz pedalına basarak otomatik vitesli arabalarla yokuş çıkabilirsiniz. Otomatik vitesli araçların büyük bir çoğunluğunda geri kaymayı önleyen teknolojik sistemler kullanıldığı için yokuşlarda durmak ve kalkmak da hem daha güvenli hem de daha kolaydır diyebiliriz.

Otomatik Vitesli Arabayla Nasıl Geri Gidilir?

İlk defa otomatik vitesli araba kullanıyor ve nasıl geri gidileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Otomatik vitesli araçlarda geriye gitmek istediğinizde vites sisteminizi “R” simgesine ayarlamanız yeterlidir. Aracınız geriye giderken ise manuel araçlardaki gibi genel araba kullanım talimatlarını uygulayarak istediğiniz manevrayı yapabilirsiniz.

Otomatik Vitesli Araba Nasıl Park Edilir?

Otomatik vitesli arabanızı park etmek istiyorsanız yapmanız gerekenler oldukça basittir. Öncelikle aracınızı park edeceğiniz yere yerleştirin ve tamamen durduğunuzdan emin olun. Ardından vitesinizi “P” simgesine ayarlayın ve el frenini çekin. Böylelikle otomatik vitesli aracınızı güvenli bir şekilde park etmiş olursunuz.

Otomatik Vitesli Araçların Avantajları

Otomatik vitesli araçların akla ilk gelen avantajı, manuel vites araçlardaki debriyaj sisteminin ortadan kalkarak sürücülere sürüş kolaylığı sunmasıdır. Yoğun trafik olan şehirlerde otomatik vites araç kullanımı oldukça büyük bir konfor sağlar. Yokuşlu alanlarda da otomatik vitesli araçların kontrolü çok daha kolay ve güvenlidir.

Otomatik vitesli araçlar ikinci el araba piyasasında sunduğu bu konfor avantajı sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. İkinci el araba almak isteyen ve yavaşlayıp hızlanırken vites sistemiyle uğraşmak istemeyen kullanıcılar otomatik vitesli araçlara yönelmektedir. Otomatik vitesli araçlarda vites geçişleri eforsuz şekilde gerçekleştirilir ve sürüş sırasında hissedilmez. Bu sayede araç sürücüleri tamamen yola odaklanırlar. 

Konforlu ve rahat bir sürüş için en uygun otomatik vites SUV modellerine Suvmarket sayesinde ulaşın ve hemen inceleyin!