SUV Araçlar Şehir İçinde

Günümüzde sürücülerin yakıt ve sürüş verimliliği konusunda bilinçlenmesiyle SUV araçların şehir içi kullanımda verimli bir seçim olup olmadığı merak konusu olmaya başladı. Siz de ilk SUV aracınızı satın alırken ya da mevcut SUV aracınızla sürüş yaparken, şehir içi kullanım için aracınızın doğru bir seçim olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz.

Her SUV araç birbirinden farklı özellikler sunuyor olsa da doğru araç modelini tercih etmeniz, şehir içinde verimli ve ekonomik bir seçim yapmış olmanızı sağlayabilir. Günümüzde her geçen gün popülerleşen SUV araçlar şehir içi kullanımda verimlilik sunuyor mu? Bu yazımızda, şehir hayatında en iyi SUV’u belirlemeniz için sizlerleyiz!

Yakıt Verimliliğini Ön Planda Tutun

Tüm araç modelleri, sizin için düzenli bir gider anlamına gelir. Harcadığınız gider ise en basit şekilde aracınızın yakıtını ne kadar verimli kullandığına göre değişebilmektedir. Düşük yakıt verimliliğine sahip bir sedan araç ya da SUV modeli gerektiğinden fazla yakıt yakar ve zamanınızın büyük bir kısmını benzin istasyonunda geçirmenize neden olabilir.

Yakıt tüketiminizin artması ise daha fazla harcama yapmanıza ve böylece maliyetlerinizin çoğalmasına sebep verebilir. SUV modeliniz, yakıtını ne kadar verimli kullanırsa siz de o kadar tasarruf edebilirsiniz. Buna ek olarak ise verimsiz yakıt kullanımı, fosil enerji kaynağı petrolün israf edilmesine sebep olur ve doğayı da kötü etkiler.

SUV Araçların Genel Yakıt Verimliliği

SUV araçlar ilk çıktığı yıllarda verimsiz yakıt tüketimiyle kötü bir ün salmıştı. Ancak son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte birçok SUV modelinin yakıt verimliliği önemli ölçüde gelişti. 

SUV araçların boyutu ve yerden yüksekliği, diğer araçlara oranla daha fazla rüzgar direnciyle karşılaşmalarına sebep olmaktadır. Bu durum ise yakıtlarını ne kadar iyi kullandıklarını doğrudan etkiler. Genellikle mini SUV ve kompakt SUV segmentlerinde yer alan araçların verimlilik oranları, klasik otomobillerle karşılaştırılabilir düzeye kadar gerilemiş durumdadır. Bu segmentteki araçlar düşük motor hacimleri ve aşırıya kaçmayan yükseklikleriyle daha yakıtlarını daha verimli şekilde kullanırlar.

Her araç tipi için yakıt tüketimi genellikle 2 farklı tahminde verilir. Bunun sebebi ise şehir içi kullanım ile otoyollarda kullanımın farklılaşmasıdır. Şehir içinde araç sürerken trafik nedeniyle aracınızı çok daha fazla durdurursunuz. Otoyolda ise sabit bir hızda fazla enerji harcamadan seyahat edebilirsiniz. SUV araçlar da diğer otomobiller gibi şehir içi kullanımda otoyoldaki kullanımlarına göre daha fazla enerji harcarlar.

Şehirlerde Kullanılabilecek En Verimli SUV Türleri Nelerdir?

SUV araçlar, kullanıcılarının ihtiyaç ve isteklerine göre farklı türlerde üretilebilmektedir. Bu nedenle bazı SUV modelleri otoyollarda daha iyi bir yakıt performansı elde ederken bazı modeller ise şehir içinde daha avantajlıdır. Genel olarak ise elektrikli ve hibrit SUV modellerinin şehir içinde daha verimli olduğunu söyleyebiliriz.

Elektrikli SUV Araçlar

Elektrikli araçlar benzinli araçlara göre yakıt verimliliği konusunda çok daha avantajlıdır. SUV araçlarda da bu durum geçerli olduğu için elektrikli SUV’ları tercih edebilirsiniz. Elektrikli normal bir araçla elektrikli SUV araçlar karşılaştırıldığında, SUV araçlar tasarımdan kaynaklı olarak daha fazla enerji tüketirler. Ancak benzinli bir araç ile elektrikli bir SUV karşılaştırıldığında SUV aracın her zaman daha verimli olduğunu görebilirsiniz.

Hibrit SUV Araçlar

Günümüzde birçok SUV modeli, yakıt verimliliği sağlamak amacıyla hibrit motorlar kullanılarak üretilmektedir. Klasik bir SUV modeline göre en azından %20 yakıt tasarrufu sağlayan hibrit SUV modelleri, yakıt verimliliğini önemseyen sürücülerin şehir içinde tercih edebileceği en iyi araç türlerindendir.

Plug-in Hibrit SUV Araçlar

Plug-in hibrit motora sahip araçlar ile sadece hibrit motora sahip araçların yakıt verimliliğini karşılaştırmak oldukça zordur. Ancak günümüzde yapılan araştırmalar plug-in hibrit SUV araçların, hibrit SUV’larla benzer ya da daha iyi bir yakıt verimliliğine sahip olabileceğini gösteriyor. Şehir içinde kullanım için bir SUV modeli tercih etmek istiyorsanız plug-in hibrit SUV’lar doğru tercih olabilir.