SUV Araçlarda Frenleme Sistemi

Sedan ya da Hatchback araçlardan SUV araçlara ya da tam tersine geçiş yapan sürücüler, bu araç tipleri arasındaki frenlerin farklılaştığını anlayabilir. Sedan ve SUV araç modellerinde frenler aynı olmasına karşın frenleme sistemleri farklılık gösterir. SUV aracınızı yeni aldıysanız veya SUV almayı düşünüyorsanız frenleme sistemi ve frenleme sisteminin nasıl çalıştığını bu yazımızda öğrenebilirsiniz.

Fren Sistemlerine Genel Bakış

Araç fren sistemleri hidrolik basınç ile çalıştırılmaktadır. Bu nedenle fren hidrolik sıvısı, fren mekanizmasının etkinleştirilmesinde kritik bir öneme sahiptir. Fren pedalı araçta bir piston görevi görür ve fren pedalına bastığınızda sıvı fren sistemindeki silindirlere girerek lastikler ve yol arasında sürtünme yaratmak için farklı bir piston grubunu dışarıya doğru iter.

Fren yaptığınız ilk saniye aracınız durmaz. Aracınızın boyutu ve hızı kinetik enerjisini etkiler. Bu sebeple aracınızın kinetik enerjisi ne kadar büyükse aracınızı durdurmak için de o kadar büyük bir kuvvete ve zamana ihtiyacınız vardır. Örneğin, 100 km hızla giden bir sedan ve SUV araç ikilisinde öncelikle sedan araç durur.

SUV araçlar arasında da benzer bir durum geçerlidir. Mini SUV modelleri, orta sınıf SUV modellerinden çok daha hızlı şekilde fren yaparak durabilirler. SUV araçlar da dahil olmak üzere elektrikli araçlar ve daha birçok araçta frenleme sistemleri çeşitli teknolojik özelliklerle desteklenmektedir.

Disk Fren ve Kampanalı Fren

Tekerlek silindirlerindeki pistonlar, SUV modellerinin disk frenli ya da kampanalı frenli olmasına bağlı olarak farklı şekillerde çalışabilirler. Bazı modeller tamamen kampanalı frenlerle üretilse de son yıllarda SUV modellerinin büyük bir bölümü önde disk frenler ve arkada kampanalı frenler kullanılarak üretilmektedir.

Disk frenlerde, tekerlek silindirlerinde bulunan pistonlar fren kaliperine bağlanmıştır. Sıvı ile dolan silindirler, fren balatasının hareketini kısıtlayarak SUV araçların durmasını sağlar. Disk frenler çok daha fazla frenleme gücü sağladığı ve daha güvenli bir frenleme sistemi olarak görüldüğü için birçok araç modelinde ön fren olarak kullanılmaktadır.

Kampanalı frenlerin pistonları ise fren pabuçları olarak adlandırılan fren mekanizmasında konumlandırılır. Fren hidroliği silindirlere gönderildiğinde pistonlar fren pabuçlarını iter ve lastikler ile frenler arasında sürtünme yaratırlar. Kampanalı fren sisteminde sık sık fren yapmak hızlı aşınmaya sebep verebileceği için SUV araçların sadece arka tekerleklerinde konumlandırılırlar. Peki, “Neden arka tekerleklerde de disk fren kullanılmıyor?”

SUV araçlar dahil olmak üzere birçok araç türünde ani fren yapmak oldukça riskli bir durumdur. Hem arka hem de ön tekerlerin disk frenlerle güçlü bir şekilde durdurulması aracınızın kaymasına sebep olabilir. Bu nedenle arka tekerleklerde genellikle kampanalı fren sistemi kullanılmaktadır.

SUV Araçlarda Frenler Fark Eder mi?

Fren sistemi olarak sedan ve SUV araçlarda aynı fren sistemi olsa da kullanılan malzeme türü ile frenleme mantığı biraz daha farklıdır. SUV araçlar sedan araçlara oranla çok daha ağır olabilecekleri için frenleme sistemlerinde dayanıklı fren balataları kullanılmaktadır. Çünkü SUV aracınızda fren yaptığınızda fren balatalarının karşılaştığı yük çok daha fazladır ve bu durum hızlı aşınmaya sebebiyet verebilir.

SUV araçlarda frenleme sistemindeki tek farklılık kullanılan malzeme değildir. Ağır araçların hareket edebilmesi için daha fazla ivmeye ihtiyaç duyması gayet normal bir durumdur. Ancak frenleme noktasına gelindiğinde de ağır araçlar daha fazla alana ihtiyaç duyabilmektedir.

SUV araçlar konusunda yeniyseniz ve aracınızın fren sistemini hızlı şekilde yıpratmak istemiyorsanız, frenleme konusunda dikkatli olmanız gerekir. Frenlerde minimum yıpranma ve güvenli bir sürüş için, erken frenlemeye önem vermeniz ve diğer sürücülerle aranızda ekstra mesafe bırakmanız doğru bir yaklaşım olacaktır.

Suvmarket garantili ekspertiz hizmeti avantajıyla SUV modelinizi güvenli şekilde hemen satın alabilir, sorunsuz bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.