SUV Aracınızı Neden Düzenli Olarak Kullanmalısınız?

Yürümenin görece avantajlı olduğu bir bölgede yaşıyorsanız düzenli olarak araba kullanmak için bir sebep bulamayabilir ve hatta araba kullanmaktan kaçınmanın bakımdan tasarruf etmenin bir yolu olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak en güvenilir SUV araçlar dahi  düzenli periyotlarla kullanılmadığı zaman  teknik aksaklıklarla karşılaşabilir. Eğer bu gibi sorunlardan kaçınmak istiyorsanız, arabanızı düzenli olarak kullanmalısınız. Suvmarket olarak düzenli araç kullanımı için derlediğimiz nedenlere göz atın.

Pili Şarj Eder

SUV aracınız motoru çalışırken, arabanızın aküsünü de şarj eder. Ancak motoru kapatmak aküyü de kapatmaz; arabanızdaki bilgisayar sistemlerine güç sağlamak için akünün de çalışmaya devam etmesi gerekir. Motor uzun süre çalıştırılmazsa, akünün gücü tükenir. Bundan dolayı arabanızı düzenli bir şekilde çalıştırmanız gerekir.

Bazı durumlarda yetersiz kullanım veya kısa mesafe sürüşleri, akü terminallerinin paslanmasına neden olabilir. Bu tür korozyon, elektrik iletimini engelleyebilir ve akünün etkinliğini azaltabilir. 

Kısa mesafe sürüşleri, alternatörün aküyü tam olarak şarj edememesine neden olabilir. Düzenli olarak aracınızı sürmek ve özellikle uzun süreli park durumlarında aracı periyodik olarak çalıştırmak, akünün sağlığını ve performansını korumaya yardımcı olabilir.

Lastikleriniz İyi Durumda Kalır

SUV aracınızı kullanmadığınızda, aracın tüm ağırlığı lastiklerin sadece belirli bir kısmına bindiği için bu durum lastiklerde aşınmaya yol açar. Bunun yanında hareket eksikliği  lastik basıncınızı yavaş yavaş tüketir, aracınızın lastiklerinin patladığını fark edene kadar bunu göremeyebilirsiniz. Dönen lastikler, düz bir basınç noktasının oluşmasını engeller ve herhangi bir yıpranma olasılığını azaltır. Bu gibi olumsuz durumlardan kaçınmanın en kolay yolu ise kısa bir sürüş yapmaktır. 

Sıvıları Sirküle Eder

Motorlar, SUV aracınızı sadece hareket ettirmekle kalmaz, aynı zamanda içerisinde bulunan çeşitli sıvıları etkili bir şekilde hareket ettirerek sorunsuz çalışmasını sağlamak için tasarlanmışlardır. Motorun içindeki farklı sıvılar, farklı görevleri yerine getirerek motorun verimli bir şekilde çalışmasını destekler. Motor yağı, sürtünmeyi azaltarak parçaların aşınmasını engeller ve içerideki yüzeyleri korur. 

Soğutma sıvısı, motorun aşırı ısınmasını önler ve motorun optimum sıcaklık aralığında kalmasını sağlar. Hidrolik sıvılar, güç direksiyon, fren sistemi gibi mekanizmaların çalışmasını kolaylaştırır. Tüm bu sıvılar, motorun ve diğer sistemlerin düzgün çalışmasını sağlamak için bir araya gelir. 

SUV araçlar düzenli olarak kullanılmaz ise sıvı seviyeleri düşebilir.Bu bir sorun gibi görünmeyebilir, ancak düşük motor yağı bile ciddi sorunlara neden olabilir. Motorunuzun parçaları düzgün çalışmıyorsa, parçalardaki sürtünme nedeniyle motorunuz normal çalışma sıcaklığının çok üstüne çıkabilir ve hatta aşırı ısınma gibi durumlar yaşanabilir.

Araç sıvıları da bozulabilir. Örneğin, hidrolik direksiyon sıvınız çok uzun süre beklediğinde kalınlaşacak ve direksiyonu çevirme girişimlerinizi engelleyecektir. Elbette düzenli olarak araç kullanıyor olsanız bile araç sıvılarının eninde sonunda değiştirilmesi gerekir, ancak düzenli araç kullanıyorsanız, SUV’unuzun bir sonraki bakıma ne zaman ihtiyacı olduğunu muhtemelen tahmin edebilir, böylece sürprizlerle karşılaşmazsınız.

Frenleri Formda Tutar

Aracınızın frenleri düzgün çalışabilmek için sıvıya ihtiyaç duyar, ancak bu sadece bir fren sıvısı meselesi değildir. Fren sistemleri su toplayabilen, rotorlarında ve balatalarında paslanmaya neden olabilen açıkta bulunan metal aksamlar içerir. Pas, SUV araçların fren sisteminde önemli hasarlara yol açarak sizi ve trafikteki diğer kişileri riske atabilir.

Depodaki Yakıt Bozulmaz

SUV aracınızı uzun süre kullanmadıysanız aracınızın deposundaki yakıt bozulmuş olabilir. Bozulmuş yakıt ise aracınızın aksamlarının doğru çalışmasını engeller ve çeşitli tehlikeleri ortaya çıkarır. Deponuzun paslanarak motorunuzun parçalarına zarar vermesini istemiyorsanız aracınızı düzenli aralıklarla kullanabilir, tüm aksamlarının eksiksiz bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Erken Tespitle Aracınızı Korur

Düzenli araç kullanımı, aracınızın tüm bileşenlerini düzenli olarak kontrol etmenizi sağlar. Bu sayede küçük aşınma, sızıntı veya diğer olası sorunlar erken aşamada tespit edilir ve daha büyük problemlerin önüne geçilir.

SUV araçlar, uzun süre kullanılmadığında ortaya çeşitli olası sorunlar çıkabilir. Bu olası sorunları, yakıt birikimi, akü zayıflığı ve boşalması, lastik deformasyonları, mekanik parça problemleri, fren ve motor sorunları, araç iç mekan malzemelerinin solması, paslanma sorunları ve kemirgen sorunlarına maruz kalmak olarak sıralayabiliriz.

Uzun süre kullanılmayan SUV araçlar, kemirgen sorunlarına maruz kalabilir. Kemirgenler (fareler, sıçanlar vb.) aracın iç ve dış bölümlerine zarar vererek ciddi sorunlara yol açabilirler.

Uzun süre boyunca kullanılmayan araçlarda kemirgen sorunlarına sebep olan bazı faktörler şunlardır:

  • Kapalı ve sessiz bir araç, kemirgenler için uygun bir sığınma yeri olabilir. Ayrıca araçlarda kalan yemek kalıntıları veya artıkları da kemirgenlere davetiye çıkarabilir.
  • Kemirgenler, araçların motor bölmesine girdiklerinde elektrik kablolarını, boruları ve izolasyon malzemelerini çiğneyebilirler. Bu durum aracın elektriksel ve mekanik bileşenlerinin zarar görmesine neden olabilir.
  • Kemirgenler dışkı ve idrar gibi atıklarını bırakabilir, bu da kötü koku ve hijyen sorunlarına yol açabilir.
  • Kemirgenlerin neden olduğu zararları onarmak genellikle pahalı olabilir. Aracın bazı parçalarını değiştirmek veya tamir etmek gerekebilir.

Sonuç olarak bahsettiğimiz tüm bu nedenlerden dolayı SUV araçlar düzenli aralıklarla çalıştırılmalı ve kısa dahi olsa sürüşler yapılmalıdır. Siz de hemen Suvmarket üzerinden hayalinizdeki SUV modeline sahip olabilir, bu ipuçlarıyla aracınızı çok daha iyi durumda tutabilirsiniz.