Hibrit SUV’lar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son yıllarda akaryakıt fiyatlarındaki dünya geneline yayılan artış ve SUV araçların çevreye olan etkileri hakkında yapılan tartışmalar, birçok SUV sürücüsünün yeni çözümlere yönelmesini sağladı. Elektrikli SUV modelleri herkes için en ideal seçim olarak görülmese de hibrit SUV modelleri, sürücülere sağladığı faydaları, kullanım kolaylıkları ile ön plana çıkan tercih oldu.

Elektrikli araçlara oranla çok daha uygun fiyatlarda bulunabilen hibrit SUV araçlar, çeşitli kullanıcılar tarafından daha uygun bir tercih olarak görülmeye başlandı diyebiliriz. Ancak bazı kullanıcılar ise hibrit araçların doğru tercih olup olmadığı konusunda kararsız kalmaya devam etmekte. Bu yazımızda Suvmarket olarak hibrit SUV araçları tercih ederken bilmeniz gerekenleri ve beklentilerinize göre hangi hibrit sisteme yönelmeniz gerektiğini açıklıyoruz.

Hibrit SUV Ne Demek?

“Hibrit SUV ne demek?” sorusu son zamanlarda pek çok kişi tarafından merak edilmekte. Hibrit SUV’lar,benzinli ya da dizel motor ile birlikte elektrikli motora sahip olan araçlar olarak tanımlanabilir. Kendi kendini şarj edebilme özelliği bulunan hibrit SUV modelleri, kullanıcılarına çeşitli avantajlar sunmaktadır.

Şehir içinde kullanım için özel avantajlar sunan hibrit araçlar, düşük hızlarda elektrikli motorları yardımıyla ihtiyaç duydukları enerjiyi üretir. Bu sayede çevreye çok daha az miktarda karbon salınımı yaparlar ve daha düşük yakıt tüketimi sunarlar. Sessiz ve konforlu tasarımlarıyla dikkat çeken hibrit SUV’lar normal hibrit ile plug-in hibrit olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Hibrit ve Plug-in Hibrit SUV Arasındaki Fark

Hibrit ve Plug-in Hibrit SUV’ların temel farkları, enerji sistemi ve şarj edilebilme özellikleridir. Bu iki araç türü arasındaki ana farklar şunlardır:

Hibrit SUV

Kullanıcılar tarafından plug-in hibritlere de genellikle “hibrit” denildiğinden dolayı hibrit bir aracı, plug-in hibrit bir araç ile karıştırmak kolaydır. Ancak bunlar iki farklı motor türüdür. Hibrit motor yalnızca akaryakıt ile çalışır. Yüksek yakıt verimliliğine sahiptirler fakat şarj edilemezler.

Hibrit SUV’lar, benzinli bir motor ve bir elektrik motoru kombinasyonundan oluşur. Elektrik motoru, enerjiyi bir bataryada depolar ve otomobilin düşük hızlarda, elektrik motoruyla hareket etmesini sağlar. Otomatik olarak benzinli motorla da çalışabilen hibritler, frenleme sırasında enerjiyi geri kazanarak bataryayı şarj eder. Harici bir şarj istasyonuna ihtiyaç duymadan, yalnızca benzinli motorla çalışabilme özelliğine sahip Hibrit SUV’lar, benzin ve elektrik motorlarının bir arada kullanımıyla daha fazla yakıt verimliliği elde edebilirler.

Plug-in Hibrit SUV

Plug-in hibrit veya PHEV olarak kısaltılan plug-in hibrit SUV araçların, temel olarak hibrit araçlardan en büyük farkı ise bir elektrik kaynağına takılarak şarj edilebilen bataryalara sahip olmalarıdır. Plug-in hibrit araçlarda sürüş esnasında benzin, elektrik veya her ikisini kullanmayı seçebilirsiniz, bataryası bittiğinde araç otomatik olarak benzin kullanımına başlar. Bu özellik sayesinde elektrik motoruyla uzun mesafelerde daha fazla yol alabilir ve sürüş süresince daha az yakıt tüketilir.

Bazı SUV’lar yalnızca “normal hibrit” motorla üretilirken,elektrikli araçların ve altyapı çalışmalarının yükselişiyle birlikte, birçok araç üreticisi aynı SUV modelini hem “normal hibrit” motorlu, hem de “plug-in hibrit” motorlu olarak üretmeye başladı.

Hibrit SUV Almak Mantıklı mı?

Hibrit motorlar, diğer motor çeşitlerine göre çok daha iyi bir yakıt ekonomisine sahiptir. Bu nedenle yakıt verimliliği perspektifinden bir hibrit SUV edinmek oldukça akılcı bir tercih olabilir.

Plug-in hibritler, büyük kentsel alanlarda yaşayanlar için mükemmel bir seçimdir. Şehrinizin sokaklarında benzin kullanmadan ilerlemek için yalnızca elektrik modunu kullanıp yakıt tüketiminde maksimum verimi alabilirsiniz. Hızlı şarj istasyonları birçok ülkede yaygınlaşmaya devam ediyor bu da yakıt ikmali yapmayı kolaylaştırıyor.

Plug-in hibrit SUV satın almak normal bir hibritten daha maliyetli olsa da, birçok yasal vergi teşviki sayesinde maliyetinizin bir kısmını telafi edebilirsiniz. Bununla birlikte plug-in hibritler, araç bataryanızı şarj etmek benzin almaktan daha ucuz olduğu için uzun vadede de tasarruf etmenizi sağlar.

Normal hibrit olarak adlandırılan modeller ise genellikle kırsal alanlarda araç kullananlar için daha iyi bir seçenektir. Plug-in hibritlerin benzin tükekim verimliliği normal hibritlere göre daha düşüktür. Kırsal bölgelerde ve küçük şehirlerde henüz şarj istasyonları yaygın değildir. Bu nedenle aracınızı uzun yollarda ve kırsal alanlarda kullanmayı planlıyorsanız normal hibrit almak daha mantıklı bir seçim olabilir.

Normal hibrit ve plug-in hibrit SUV modelleri arasında seçiminizi yaptıysanız, Suvmarket üzerinden en beğendiğiniz SUV araçlara en uygun fiyatlarla hemen ulaşabilirsiniz.