SUV Araç Sürmenin Püf Noktaları

SUV araçları henüz yeni tanıyorsanız, sürüşlerinin herhangi bir araca göre çok daha farklı olması sizi şaşırtabilir. Birçok sürücü bu nedenle “SUV araç sürmek zor mu?” sorusunun cevabını merak etmektedir. Diğer araçlara göre SUV’lar farklı yapıda olduğu için başlangıçta biraz farklı hissedebilirsiniz ancak öğrenmeniz zor olmayacaktır.

SUV aracınızı en kolay şekilde nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmeniz çok daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır. Bu yazımızda Suvmarket olarak sizinle “SUV araç sürmek zor mu?” sorusunun cevabını ve SUV araç ile güvenli bir sürüş yapmanın en önemli noktalarını paylaşıyoruz.

SUV Sürmek Nasıl Bir Deneyim? 

Herhangi bir yeni arabaya hemen uyum sağlamak zordur. Bununla birlikte ortalama bir araba ile karşılaştırıldığında SUV’lar daha büyük, daha ağır ve yolda daha az çeviktir. İlk kez bir SUV araç kullanmak, tıpkı araba kullanmayı ilk öğrendiğiniz zamanki gibi kendinizi acemi hissetmenize sebebiyet verebilir.

SUV’lar mekanik olarak standart arabalara benzer; bununla birlikte SUV araçları sürmedeki zorlukların çoğu boyutlar, ağırlık dağılımı ve yol tutuşundaki farklılıktan kaynaklanmaktadır. Bir SUV’u ilk kez kullandığınızda şu zorluklarla karşılaşabilirsiniz:

Daha Fazla Kör Nokta

SUV araçların daha yüksek olması, aracın ön tarafını görmeyi kolaylaştırır. Ancak buna karşın arabayı hemen çevreleyen herhangi bir şeyi görmeniz daha zorlaşır. İster arkada, ister yan tarafta veya önünüzde olsun, yere daha yakın olan herhangi bir şeyi görmek çok daha zor hale gelir.

Yeni SUV araçlar genellikle arkanızda ne olduğunu görmenize yardımcı olan ancak aracınızın yanlarını veya önünü kapsamayan ek kameralarla donatılmıştır. Bu ek kameraların da kör noktaları vardır, dolayısıyla sürücüye yanlış bir güvenlik hissi sağlayabilirler.

Daha Geniş Dönüşler

Uzun yıllar SUV araçlara nazaran daha  küçük olan binek arabalar kullandıysanız,  muhtemelen dar dönüşler yapmaya alışmışsınızdır. SUV’lar daha uzun olma eğilimindedir ve aynı keskin dönüşleri yapamazlar. Yeni SUV sürücüleri, SUV araçlarının normal bir arabadan daha geniş bir dönüş çapına sahip olduğunu unuttukları için dönüşlerde hata yapabilirler.

Daha Ağır Araç

Günümüzde çoğu SUV araç sürüş deneyimi olarak oldukça hafif hissettirir ve bu durum aracın daha ağır olduğunu unutmanıza sebep olabilir. Ancak daha ağır arabaların fren yapıp durmaları daha uzun sürer. Bu nedenle SUV aracınızı yeni kullanmaya başladıysanız fren mesafesine alışmanız zaman alabilir.

SUV Araçlarla Güvenli Sürüş Yapmanın Yolları

SUV’ların sürüş esnasında çoğu binek araca göre daha fazla dikkat istemesi   doğru olsa da bu durum SUV araçların tehlikeli olduğunu göstermez. Doğru ve güvenli stratejileri belirlediğinizde SUV aracınızı kullanmak çok daha kolay hale gelir. Güvenli bir sürüş sağlamak için uygulamanız gereken yöntemler şunlardır:

Araca Binmeden Önce Etrafına Göz Atın

SUV araçlarda bulunan kameralar size park yerinden çıkarken her noktayı göstermez. Aracınız büyük olduğu için kör noktanız da fazla olacaktır. Bu nedenle SUV’unuza binmeden önce etrafta nesne, hayvan veya benzeri herhangi bir şey olmadığından emin olmanız önemlidir.

Dönüşlerde Daha Fazla Alan Yaratın

Uzun virajlı yollarda veya bir kavşakta dönerken, dönüşe başlamadan önce kendinize biraz daha yer açın. Yeterli boşluk payını bırakmazsanız, birine çarpma veya aracınızı bariyerlere sürtme olasılığınız daha yüksektir. SUV’lar büyük boyutlu araçlar olduğundan dolayı daha güvenli manevralar yapmaya özen gösterin.

Daha Erken Fren Yapın

SUV araçlar binek arabalar kadar hızlı durmazlar. Standart bir arabada olduğundan daha erken frenlemeye başlayın, böylece frene basmanız gerekmeden önce durursunuz ve frene basmak zorunda kalmazsınız. Bu sayede çok daha güvenli bir sürüş yapmış ve aracınızın fren sistemine yüklenmemiş olursunuz.

Güvenlik sistemleri en ileri düzeyde olan ve güvenli sürüş yapabileceğiniz SUV modellerini Suvmarket üzerinden inceleyebilir, beğendiğiniz modeli hemen alabilirsiniz.