Modern Şehrin Yeni Tutkusu SUV Nedir? Türleri Nelerdir?

Araç tiplerinin birbirinden ayrılması ve belirli sınıflandırmalar içerisine alınması genellikle kullanılan yakıt sistemine göre yapılır. Ancak bazı otomobil çeşitleri fiziksel yapıları ve güç dağıtım şekillerine göre de farklı kategorilerde sınıflandırılabilmektedir. Fiziksel yapılarına ve güç dağıtımına göre kategorileşen araçlardan biri olan SUV, son yılların popüler otomobilleri arasındadır. Bu nedenle çok fazla sürücü “SUV nedir?” sorusunun cevabını merak etmektedir.

Yabancı bir kelime olarak karşımıza çıkan SUV, “SUV açılımı nedir?” sorusunu birçok sınıftan sürücüye sordurmaktadır. “Sport Utility Vehicle” olarak açıklanan SUV araçlar, Türkçeye “Sportif Amaçlı Taşıt” olarak çevrilmiştir. Her geçen gün ilginin arttığı SUV otomobiller, güçlü ve gösterişli görünümleriyle oldukça fazla ilgi görmektedir.

SUV araçlar, çekiş özelliklerinin gelişmiş olmasından dolayı asfalt ve arazide konforlu bir şekilde kullanılabilmektedir. Geniş bagaj hacimleri ve oturma alanları sayesinde “aile arabası” olarak da değerlendirilmektedir. Şehir içi kullanımlarda konfor ve güvenlik sunan SUV’lar sadece asfaltta değil engebeli arazilerde sağladığı yüksek performans sayesinde de ilgi toplamaktadır.

SUV otomobiller, farklı türlerde üretilmektedir. Fakat birçok kişi genellikle 4×4 ile SUV araçların aynı olduğu yanılgısına kapılabilmektedir. Piyasadaki tüm SUV araçlar dört çeker sürüşe sahip değildir. Kısacası SUV otomobiller 4×4 araçlar değildir. SUV’lar üretim modellerine göre önden çekişli ya da arkadan itişli olabilir. Dört çeker SUV modelleri ise motor gücünü yol durumuna göre tekerlere orantılı bir şekilde dağıtır.

Dört çeker SUV araçların güç dağıtım özelliği ise hem asfalt yollarda hem de engebeli arazilerde bu araçların çok daha rahat ve güçlü hareket etmesine olanak sağlar. Günümüzde ise SUV otomobillerin çok büyük bir kısmı ömürlerini şehirdeki asfalt yollarda geçirir. Bu tipteki araçların engebeli araziler yerine şehirlerde kullanılmasının ise belirli sebepleri vardır.

Yerden yüksek yapıları sayesinde araca binme-inme sırasında kullanıcılarına kolaylık sunan SUV araçlar, aynı zamanda güveli ve üstün bir sürüş deneyimi de sunar. Yüksek yapı sayesinde çevreye hakim bir şekilde sürüş sağlayan kullanıcılar aynı anda hem binek otomobil hem de van tipi araçların özelliklerini kullanabilirler.

SUV otomobillerin bir diğer avantajı ise sahip olduğu geniş bagaj hacmine ek olarak yüksek tavan ve geniş oturma kapasitesidir. Bu sayede hem kullanışlı hem de ferah bir sürüş deneyimi yaşatan SUV araçlar, günümüzde birçok sürücünün beğenisini kazanmıştır. Peki, “SUV türleri nelerdir?”

SUV Araç Türleri Nelerdir?

Son yıllarda dünya çapındaki ünü hızla artan SUV araçlar, farklı türleri sayesinde sürücülere çeşitli avantajlar sunmaktadır. Sürücüler de bu sayede kullanım alanlarına ve ihtiyaçlarına uygun bir SUV araç bulabilmektedir. Günümüzde sıklıkla görebileceğiniz SUV araç türleri şu şekilde sınıflandırılabilir;

Mini SUV: Mini SUV segmenti, genellikle şehir içi kullanımlara hitap eden, diğer SUV türlerine göre küçük bir boyuta ve motor hacmine sahip olan araçlardır. Mini SUV’lar yakıt tüketiminde tasarruf sağladıkları için de popüler araçlardır.

Kompakt SUV: Mini SUV araçlardan büyük ve uzunluğu 4 buçuk metreye kadar uzanan araçlar kompakt SUV olarak değerlendirilir. Geniş yapısı sayesinde avantaj sağlayan bu modeller, uzun yolculuklarda maksimum konfor sağlamalarıyla ünlüdür.

Orta Sınıf SUV: Geniş aile aracı olarak da değerlendirilen orta sınıf SUV otomobiller, güçlü motorları ve geniş hacimleri ile dikkat çekerler. Kalabalık aileler için oldukça ideal bir seçimdir ve konforludur.

Büyük Sınıf SUV: Performans, malzeme kalitesi ve motor hacmi olarak diğer SUV türlerine oranla daha güçlü olan büyük sınıf SUV’lar, genellikle arazi sürüşleri için idealdir. Yakıt tüketimi fazla olduğu için şehir içi kullanımlarda çok fazla tercih edilmezler.