Hibrit SUV’lar Özel Bakım Gerektirir mi?

Hibrit SUV araç satışlarının 2022 yılında rekor seviyelere ulaşması ile birlikte sürücülerin hibrit araçlara olan ilgisi de artmaktadır. Birçok kişi, hibrit SUV araçların yakıt maliyetlerinin azalması, çevresel etkilerinin düşmesi ve hızla ilerleyen teknolojileri sebebiyle çekici bulmaktadır. Buna karşın hibrit araçların, günümüzdeki içten yanmalı motora sahip araçlara göre farklı çalışması kişilerin aklında “Hibrit SUV’lar özel bakım gerektirir mi?” sorusunu canlandırmaktadır.

Hibrit araçlar, temelde benzinli araçlara benzer bir bakım planlamasına sahiptirler. Ortalama olarak bakıldığında hibrit SUV’lar, benzinli araçlardan çok daha az bakıma ihtiyaç duyarlar ancak yeni ve gelişen bir teknoloji olmaları sebebiyle bakım hizmetleri çok daha karmaşık olabilir. Suvmarket olarak bu yazımızda sizlerle hibrit SUV araçların bakımları hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşıyoruz.

Hibrit SUV Araçlar Ne Sıklıkla Bakıma İhtiyaç Duyar?

Hibrit SUV araç sürmek düzenli bakıma daha az ihtiyaç duyması sebebiyle bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Hibrit araçlarda bulunan elektrikli motor, içten yanmalı motora daha az yük bindirir bu nedenle akaryakıt kullanan araçlara göre çok daha geç aşınır. Hibrit araçların genellikle ihtiyaç duyduğu bakımlar ise birkaç başlıkta sınıflandırılabilir.

Yağ Değişimi

Hibrit SUV araçların içten yanmalı motorları daha az strese maruz kaldığı için, bu araçların sürücüleri yağ değişimi konusunda akaryakıt kullanan araç sürücülerine göre daha avantajlıdır. Hibrit araçlardaki elektrikli motoru ne kadar sık kullandığınıza göre değişse de ortalama olarak hibrit SUV’larda yağ değişimi 15.000 – 20.000 km arasında yapılır.

Frenler

Hibrit araçların, klasik içten yanmalı motora sahip araçlara göre avantajlı olduğu bir diğer nokta ise frenlerdir. Günümüzdeki çoğu hibrit SUV, rejeneratif fren sistemi olarak adlandırılan teknolojiyi kullanır. Bu fren sistemi sayesinde araç yavaşlarken ortaya çıkan kinetik enerji bataryanın şarj edilmesine olanak tanır. Bu teknolojinin daha az sürtünmeye sebep olması ise hibrit araçların fren balatalarının çok daha geç aşınmasını sağlar.

Yağ değişimi ve fren balataları konusunda hibrit SUV araçlar ne kadar avantajlı olursa olsun, aracınızı düzenli aralıklarla servise götürerek bakımını yaptırmanız oldukça önemlidir. Aracınızın donanımları çok daha yavaş aşınsa da zamanı geldiğinde bakımını yaptırmadığınız durumlarda ciddi sorunlarla ve maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.

Hibrit SUV Bakımında Farklılıklar Nelerdir?

Hibrit SUV araç modelleri, diğer araç tiplerine göre çok daha az sıvıya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle motor yağı veya şanzıman sıvısı değişimi gibi konularda sürücülerine önemli miktarda tasarruf sağlarlar. Hibrit araçların pil, elektrik motoru ve diğer elektronik aksamları genellikle bakım gerektirmez ancak bu donanımların da dikkat edilmesi gereken önemli noktaları vardır.

Pil Bakımı

Hibrit SUV pilleri, belirli sayıda bir şarj döngüsü için geliştirilir. Bu nedenle belirli bir mesafeden sonra aracınızın pilini değiştirmeniz gerekir. Hibrit araç pilleri ise ortalamanın üstünde bir maliyete sahiptir ve sürücülerin hibrit araç seçerken buna dikkat etmesi gerekir. Ancak unutulmamalıdır ki bu araçların pilleri modele göre değişse de uzun bir süre dayanır ve genellikle aracın ömrünü doldurmasına kadar değişim gerekmez.

Hibrit araç üreticileri, araç modelleri için belirli pil ömürleri sunarlar ve bu süreden erken arızalanan piller üretici tarafından değiştirilebilir. Genellikle 10 yıla kadar pil ömrü sunulduğunu ve bu süre içerisindeki batarya maliyetinin firma tarafından karşılandığını görebilirsiniz.

Elektronik Aksam Bakımı

Hibrit SUV’lar ile içten yanmalı motora sahip araçlar arasındaki en büyük farklardan birisi, hibrit araçların barındırdığı teknolojidir. Bu araçların çok daha fazla elektronik aksama sahip olması sürücülerin konforu ve güvenliğini olumlu etkiler. Bu elektronik donanımların arızalanması durumunda ise hibrit araç bakımında uzman servislere aracınızı götürmeniz gerekir.Sonuç olarak bakıldığında hibrit araçların çok daha az bakım gerektirdiğini ve üreticilerin hibrit SUV kullanıcıları için çeşitli bakım kolaylıkları sağladığını söyleyebiliriz.

SUV araçların şehir içinde popüler hâle gelmesinin nedeninden daha önce “Suv Araçlar Şehir İçinde” başlıklı yazımızda bahsetmiştik. Siz de hayalinizdeki SUV araç modelini keşfetmek için Suvmarket’i inceleyebilir, istediğiniz araca hemen sahip olabilirsiniz.