İlk SUV’unuzu Almadan Önce Bu İpuçlarına Dikkat Edin!

Sportif amaçlı taşıt olarak tabir edilen SUV araçlar, çeşitli arazi ve hava koşullarının üstesinden gelebildikleri için son yıllarda sürücüler arasında oldukça popülerleşmeye başlamıştır. Bu durumlar doğru olsa dahi sedan ya da hatchback aracınızdan SUV araca geçmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır.

SUV araçları seçerken kilometrede yaktığınız yakıt ve fiyat gibi kriterlere ek olarak farklı kriterlere de göz atmanız gerekir. Bu sayede her ihtiyacınızı karşılayacak ve sizi mutlu edebilecek bir aracı tercih edebilirsiniz. İlk SUV aracınızı almak için piyasayı inceliyorsanız, bu yazımızda size vereceğimiz ipuçlarıyla doğru SUV seçimini yapmanız çok daha kolay olacaktır. İşte ilk SUV’unuzu satın almadan önce bilmeniz gereken 5 ipucu!

Fiyatları Araştırın

SUV satın almadan önce her araç tipinde olduğu gibi kapsamlı bir fiyat araştırması yapmanız oldukça önemli bir faktördür. Elbette sadece fiyat etiketine bakarak bir araç almaya karar vermeniz doğru değildir ancak fiyatları bilmeniz kendiniz için en doğru araç seçimini yapmanıza yardımcı olur. Satın almayı istediğiniz SUV modelinin fiyatı, içerdiği paket özelliklerine ve markasına göre değişebilmektedir.

Genellikle yeni araç satın almak, vergi ve kayıt ücreti gibi ekstra masraflara yol açtığı için 2. el SUV araç modelleri daha avantajlı bir konuma gelebilir. Yeni araç almanız zamanla aracınızın değerini kaybetmesine yol açar ancak doğru bir araştırmayla değerini koruyacak 2. el bir SUV bulabilirsiniz. Bunlara ek olarak ise 2. el araçlar daha uygun fiyatlı olacağı için daha yüksek araç paketlerini de satın alabilirsiniz.

Yakıt Tüketimine Bakın

SUV araç satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli kriterlerden biri yakıt tüketimidir. Yüksek motor hacmine sahip bir SUV ile günlük olarak işe gidip gelmek, sedan ve hatchback araçlara göre çok daha pahalı olabilir. Bu nedenle yakıt tasarrufu sunan ve şehir içi kullanım için üretilmiş SUV araçlar piyasaya sürülmüştür.

SUV aracınızı satın almadan önce ne amaçla kullanacağınıza karar vermeniz oldukça önemlidir. Arazi kullanımları için yüksek motorlu SUV modellerine yönelmeniz mantıklı bir seçimdir ancak günlük kullanım için SUV tercih etmek istiyorsanız mini SUV ya da Kompakt SUV sınıfında yer alan daha küçük motor hacmine sahip araçlara yönelebilir, yakıt tasarrufu yapabilirsiniz.

Kullanım ve Performansını İnceleyin

SUV araç modellerinin ağırlık merkezi çok daha yüksektedir. Bu nedenle seçtiğiniz aracın yol tutuşunu, arazi koşullarında sürüş performansını ve dengesini incelemeniz oldukça önemlidir. SUV aracınızı seçerken hangi koşullarda sürüş yapmak istediğinize karar vererek doğru seçimi yapabilirsiniz. Arazi kullanımı için tercih ederken daha yüksek, şehir içinde ise daha alçak SUV modelleri tercih etmeniz sürüş kalitenizi ve yakıt tasarrufunuzu artıracaktır.

İç Hacmi ve Oturma Kapasitesi

SUV araçların sunduğu en büyük avantajlardan biri bagaj ve mekan hacmidir. Geniş aileler için büyük SUV kategorisindeki araçlar çok daha geniş ve konforlu bir iç mekan sunacaktır. İhtiyaç duyduğunuz büyüklükteki bir SUV araca yönelerek tercihinizi verimli bir modelden yana yapabilirsiniz. Unutmayın ki ihtiyaç duyduğunuzdan büyük bir SUV araç hem yakıt tüketiminizi artırır hem de park yeri bulma gibi sorunlarla sizi karşı karşıya bırakabilir.

Güvenlik

SUV araçlar yükseklikleri nedeniyle sürücülere daha konforlu ve güvenli bir sürüş imkanı sunarlar. Ancak bir aracın güvenli olması için bu kritere ek olarak şu özellikleri de göz önünde bulundurmanız gerekir;

–          Elektronik Denge Kontrolü (ESC): Aracınızda yaptığınız ani manevralarda, savrulmayı ve patinajı önleyerek sizi yolda tutmak için geliştirilen araç teknolojisi.

–          Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi (ABS): Sert frenlemelerde ve acil durumlarda tekerleklerin kilitlenmesini önler.

–          Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS): Lastik basınçları düştüğünde uyarı veren sistem.

–          Çekiş Kontrol Sistemi (TCS): Tekerleklere verilen torku kontrol ederek, aracın yol tutuşunu sabitleyen sistem.

–       Çarpışma Önleme Sistemi: Aracın önüne yaya, araç veya başka bir cismin çıkması durumunda öncelikle sürücüye uyarı veren, sonrasında frenleme yapan sistem. 

–       Kör Nokta Uyarı Sistemi (BSD): Aracın arka tamponundaki sensör sayesinde, 50 metre içerisindeki araç ve nesneleri algılayarak sürücüye uyarı gönderen sistem.

–       Şerit Takip Sistemi: Aracın yol üzerindeki durumunu izleyen ve aracın şerit dışına çıkması durumunda aktif yönlendirme yapabilen sistemdir.