Modern Şehrin Vazgeçilmezleri SUV ve Crossover Farkları

SUV araçlar son yılların en popüler araç sınıflarından biri olarak dikkat çekmektedir. Bu nedenle “SUV nedir?” sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. SUV araçlar, ilk bakışta benzer bir araç tipi olan crossover araçlarla karıştırılabilir. Peki, “Crossover nedir?” “SUV araçlar ve Crossover farkları nelerdir?” Bu yazımızda Suvmarket olarak bu iki araç türünün farklarını inceliyoruz.

Son yıllarda popülaritesini sürekli olarak artıran SUV ve crossover tip araçların, bu popülariteyi yakalamasında belirli sebepler bulunmaktadır. Otomotiv sektöründe SUV araçların sıklıkla kullanılmaya başlamasındaki en büyük sebeplerden birinin kullanıcıların daha güvenli bir sürüş hissiyle karşılaşmaları olduğunu söyleyebiliriz. SUV araçların daha yüksek araçlar olması ve sedan, hatchback araçlara kıyasla daha yüksek konfor sağlaması da seçim konusunda etkilidir.

SUV araçlar birçok marka tarafından çeşitli tarzlarda üretilir. SUV’lara alternatif olarak piyasaya çıkarılan crossover araçlar da bu örneklerden birisi olarak gösterilebilir. SUV araçlarla kıyaslandığında daha kompakt bir tasarıma sahip olan crossover araçlar, otomobil piyasasındaki birçok kullanıcıya sürüş kontrolü ve konfor gibi çeşitli avantajlar sunmaktadır. SUV ve crossover farklarını incelemeden önce, bu iki araç türünü yakından tanımanız oldukça önemlidir.

SUV Ne Demek?

SUV araçlar, ülkemizde oldukça yaygın şekilde kullanılan araç tipleri arasında yer alır. “Sports Utility Vehicle” olarak tanımlanan SUV, sportif kullanımlı araç olarak da tanımlanabilir. Performansı pratiklik ve konfor ile birleştiren SUV araçlar, ortalama araçlardan daha yüksek iç alanları ve bagaj hacimleri ile de kullanıcıların beğenisini kazanmaktadır. SUV araçlar temel olarak arazi ve şehir içi yollarda ortalama veya ortalama üstü performans sunan konforlu araçlar olarak tanımlanabilir.

Crossover Ne Demek?

SUV araçların popülerleşmesinden kısa süre sonra piyasaya sürülen crossover araçlar, sportif ve kompakt tasarımları ile tanınmaktadır. Geçiş aracı olarak görülen crossover araçlar, binek araçlar ve SUV araçlar arasındaki bir geçiş modeli gibi algılanmaktadır. Genellikle binek araçların platformlarına belirli geliştirmeler yapılarak yükseltilen ve çok daha konforlu bir araç haline gelen crossover araçların, arazi performansları ve sürüş konforu artmaktadır.

SUV ve Crossover Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şase Tasarımı

SUV ve crossover arasındaki farklardan en temel olanının şase tasarımı olduğunu söyleyebiliriz. Crossover araçlar, markaların binek araç şasesini yükseltmesi ile üretilirken, SUV araçlar kendi özel şase tasarımları ile piyasaya çıkmaktadır. Crossover araçların bir geçiş aracı olarak görülmesinin en büyük sebebi ise markaların binek araç şasesi kullanmasıdır.

Boyut

Crossover araçların binek araç şasesi kullanması, SUV araçlarla aralarında boyut farkı olmasına yol açmaktadır. SUV ve Crossover arasındaki farklardan en rahat anlaşılabilir madde olan boyut farkı, her iki aracın da farklı avantajlar kazanmasına yol açmaktadır. Crossover araçlar şehir içi kullanımda daha yüksek sürüş kabiliyeti sunarken, SUV araçlar daha büyük bir araca ihtiyaç duyanlar için avantajlı hale gelmektedir.

Sürüş Deneyimi

SUV araçlar, büyük ve ağır yapıları sebebiyle ani manevralarda Crossover araçlara göre daha yavaş kalabilir. Gelişen teknoloji sayesinde SUV araç tipi gibi araçların sürüş performansı her geçen gün artsa da Crossover araçların daha hafif ve küçük bir yapıya sahip olması sürüş deneyiminde daha çevik olmalarını sağlar.

İç Hacim Büyüklüğü

SUV ve Crossover arasındaki farklardan en sık merak edileni sundukları iç hacimdir. SUV araçların daha geniş bir iç hacme sahip olması, aileler ve konfor sevenler için ideal bir seçim olmalarını sağlamaktadır. Crossover araçlar ise binek otomobil şasesinden üretildikleri için daha küçük bir iç hacme sahiptir ancak bu sayede şehir içi kullanımlarda daha kompakt bir tasarım sunarak avantaj sağlarlar.

Yakıt Tasarrufu

Yakıt tasarrufu konusuna gelindiğinde SUV ve crossover arasındaki farklardan en etkili olan maddelerin boyut ve ağırlık olduğunu söyleyebiliriz. SUV ve crossover modelleri arasında değişkenlik gösterse de genellikle crossover araçların daha hafif olması, daha az yakıt tüketmelerine ve yakıt tasarrufu konusunda SUV araçların önüne geçmelerine olanak tanımaktadır.

Siz de kendi kullanım ihtiyaçlarınıza göre en uygun SUV modelleri Suvmarket ile keşfedebilir, beğendiğiniz araç modelini hemen satın alabilirsiniz.