4×4 ve 2×4 SUV’lar Arasındaki Farklar

Sıfır ya da ikinci el araba almayı düşünüyor ancak karar vermeden önce derin bir araştırma mı yapıyorsunuz? Doğru SUV tercihini yapabilmeniz için araştırma yapmanız en mantıklısıdır. Fiyat, yakıt tüketimi, marka, model, motor tipi ve çalışma sistemi gibi birçok değişken SUV tercihinizi etkileyebilir. Bu yazımızda Suvmarket olarak bu yazımızda SUV araç almak isteyenlerin kararsız kaldıkları 4×4 ve 2×4 SUV’lar arasındaki farklar ve detaylarını anlatıyoruz.

2×4 SUV Ne Demek?

“2×4 SUV ne demek?” sorusunu kendinize soruyor olabilirsiniz. En basit şekilde 2×4 araçlarda, motor gücü öndeki ya da arkadaki 2 tekerleğe gönderilerek aracınızın hareket etmesi sağlanmaktadır. Motor tipine göre güç arka tekerleklere gönderilirse arkadan itişli, ön tekerleklere gönderilirse önden çekişli olarak tanımlanır. Günümüz SUV modellerinde ise sıklıkla 2×4 motor sistemini görebilirsiniz.

Önden Çekişli SUV Özellikleri

Piyasada sıklıkla görebileceğiniz önden çekişli SUV modelleri, üretim maliyetlerinin düşük olması sebebiyle popülerliğini korumaktadır. Önden çekişli sistemlerde daha az motor parçasına ihtiyaç duyulur ve bu durum hem üretim sürecinde hız kazandırır hem de aracın daha hafif olmasına olanak tanır.

Kullanıcıların önden çekişli SUV araçları tercih etmesindeki en büyük nedenlerden biri bu araçların yakıt tasarrufu sağlaması ve yol tutuşlarının yüksek olmasıdır. Diğer modellere göre önden çekişli araçlar daha hafif olsalar da ağırlıklarının ön kısımlarında yoğunlaşması, kötü hava koşullarında dahi yüksek manevra kabiliyeti kazanmalarını sağlamaktadır.

Arkadan İtişli SUV Özellikleri

Arkadan itişli SUV modelleri, genellikle sportif tarzdaki performansın ön planda olduğu arabalar olarak görülmektedir. Arkadan itişli araçlarda dengeli bir ağırlık dağılımı olduğu için bu SUV araçlar da yol tutuşu konusunda oldukça iyidir ve virajlarda savrulmaları zordur. Arkadan itişli sistemlerde daha fazla parça kullanıldığı için genellikle daha ağırdırlar.

Arkadan itişli SUV araçlar, ağırlık merkezleri sebebiyle kalkış anında önden çekişli araçlara göre çok daha hızlı hareket ederler. Ancak daha ağır olmaları yakıt tüketimlerini artırmaktadır. Ağırlıklarının büyük bir kısmının arkada olması ise zorlu hava şartlarında yol tutuşlarının azalmasına neden olabilmektedir.

4×4 SUV Ne Demek?

Genellikle halk arasında 4×4 veya jip olarak adlandırılan 4×4 SUV modelleri, 4 çekerli bir çekiş sistemini kullanması sebebiyle bu şekilde adlandırılmaktadır. 4×4 sistemlerde motorun tüm gücü 4 tekerleğe dağıtılarak sürekli ya da tercihli kombinasyonlarla kullanılabilir. Bu sayede aracınız daha yüksek performans gerektiren koşullarda 4×4, kolay şartlarda ise 4×2 gibi çalışarak enerji tasarrufu yapar. 4×4 araç modelleri engebeli yollarda dâhi sundukları yüksek yol tutuş güçleri sayesinde arazi koşullarında sıklıkla tercih edilebilmektedir.

İki Çeker ve Dört Çeker SUV’lar Arasındaki Farklar Nelerdir?

İki çeker SUV modelleri ve dört çeker SUV modelleri arasındaki en belirgin fark gücün aktarıldığı tekerleklerdir. 2×4 araçlarda sadece iki teker üzerinden yola kuvvet uygulanırken, 4×4 araçlarda ise tüm tekerlekler motordan güç alır ve her tekerlekten yola kuvvet uygulanır. Bu nedenle 4×4 SUV modellerinin engebeli yol şartlarında daha dengeli şekilde yola kuvvet aktarması gayet normaldir.

2×4 SUV modelleri ise genellikle 4×4 SUV modellerine göre çok daha uygun fiyatlıdır. Daha hafif olan iki çeker SUV’lar yakıt verimliliği konusunda, özellikle şehir içi kullanımda büyük bir avantaj sunar. Dört çeker SUV modelleri genellikle arazi koşullarına uygun olarak tasarlandığı için günlük şehir içi kullanımlarda daha maliyetli bir kullanım sunabilirler.

2×4 ve 4×4 SUV modellerini incelemek ve kendiniz için en doğru seçimi yapmak için Suvmarket üzerinden modellerimizi inceleyebilir, istediğiniz modeli hemen satın alabilirsiniz.